Print Friendly

Repertoire Projectorkest Noord-Engeland 2017

Voorlopig repertoire SPON 2017 op hoofdlijnen en onder voorbehoud.

 • Pini di Roma – Pini della Appia (deel 4)
 • A Choral for a Solemn Occasion – Marc van Delft
 • Escape from Plato’s Cave – Stephen Melillo
 • Hymn to the Fallen – John Williams
 • Kaddish – Francis Mc Beth
 • Charlie Chaplin Collection – Marcel Peeters
 • Ride – Samuel L. Hazo
 • Brilliant Beatles – Peter Kleineschaars
 • Who Wants to Live Forever – Queen – Hans Derks
 • God Save The Queen – Carlos Marques (Queen)
 • Lord of the Dance – Ronan Hardiman
 • Deep Purple Medley – Shashi
 • Gabriellas Sang – Stefan Nilsson (As it in Heaven)
 • Nimrod – Edgar

Toelichting Repertoire

Het thema voor deze concertreis is Oorlog en Vrede.
Het thema Oorlog en Vrede wordt in dit concert thematisch uitgewerkt, de invloed van de oorlog op de vroege muziek van de jaren 60, de eerste kleinkunstenaar die Adolf Hitler durfde te persifleren, Charlie Chaplin, de zucht naar eeuwig leven in de hoogtij dagen van de 20e eeuw, maar zeker ook de vrijheid strijders binnen de muziek zullen aan de orde komen.

Oorlog

 • Pini di Roma – Pini della Appia (Opening)
  Het aankomen van het Romeinse leger in Rome na een lange veldtocht. Je hoort van verre het leger aankomen, eerst zachtjes, steeds dichterbij, steeds dreigender. Tot de helden ontvangst op het centrale plein.
 • A Choral for a Solemn Occasion – Marc van Delft (Rustpunt)
  Koraal voor een plechtige bijeenkomst.
  Dit werk werd door het fameuze Frysk Fanfare Orkest gebruikt als inspeelwerk. Tot verdriet van de componist werd er een te laag tempo gehanteerd, dit tot vreugde van de mensen. Dankzij deze, volgens de componist foute uitvoering, brak van Delft definitief door in de hafa wereld en werd een van de meest gespeelde componisten.
 • Escape from Plato’s Cave – Stephen Melillo (Thematisch werk)
  De theorie van Plato waarin indoctrinatie van mensen een grote rol speelt heeft de basis gevormd voor dit krachtige werk van Stephen Melillo.
  De theorie van Plato: Stel je voor dat mensen in een grot neergezet worden, vastgeketend, ze kunnen zich niet bewegen en ze zitten zo diep in de grot dat er geen licht kan komen. Achter de mensen wordt een muur tot schouderhoogte gemaakt, daarachter weer een vuur, tussen het vuur en de muur in lopen mensen. De vastgeketenden kunnen deze mensen niet zien, alleen de schimmen op de wand van de grot voor zich. Als dit lang genoeg duurt zullen de vastgeketenden overtuigd zijn dat de schimmen op de muur levende wezens zijn, ze zullen ermee willen communiceren. Zelfs wanneer de vastgeketenden na lange tijd los gemaakt zullen worden, zullen zij verlangen naar de onwaarschijnlijkheid van de schimmen en terug willen keren naar het voor hen vertrouwde.
  De vertaling naar de moderne tijd: De theorie kan gezien worden als de vastgeketenden gezien worden als “het volk” en de schimmen als “de dictatoren”. In het begin zal het volk de leider in twijfel trekken, naar verloop van tijd zal er, mits er geen rede (van verstand) is steeds een groter gedeelte van het volk naar de leider luisteren. Zelfs wanneer het volk bevrijd wordt van zijn leider en deze leider objectief gezien als in en in slecht gezien kan worden, zullen velen terug willen keren naar de leider.
  Melillo: De hendendaagse componist Melillo heeft met zijn Escape from Plato’s cave niet de theorie van Plato in twijfel getrokken maar biedt de mensen die vast zitten in hun denkbeelden en alle weldenkendheid zijn verloren via zijn muziek een uitweg van deze schimmige wereld. Het is een hels karwei om deze klus te klaren en er is veel overredingskracht nodig, maar wanneer het eenmaal zover is zal er een onuitputtelijke blijdschap zijn. Melillo is een componist die dirigent en orkest veel vrijheden gunt in de uitvoering van zijn werken en hij vindt zelf dat hij slechts de richtlijnen van een indrukwekkende uitvoering geeft. Het is aan de kundigheid van orkest en concertmeester om dit tot een mooi geheel te brengen.
 • Hymn to the Fallen – John Williams (Rustpunt)
  De film Saving Private Ryan werd een wereldwijde hit, mede dankzij de regie van Steven Spielberg. Spielberg leverde op geheel eigen wijze een oorlogsdrama af waarbij de afschuw echt vanuit de ogen van de militairen werd gefilmd. Vele mensen vonden de afschrikwekkende beelden te heftig, Spielberg weigerde concessies te doen aan het confronterende karakter van de film. Hij nam de componist John Williams aan, hij componeerde een van de indrukwekkendste hymnes ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
 • Kaddish – Francis Mc Beth (Overdenking)
  De Kaddish is een van de belangrijkste Joodse gebeden. Dit gebed Wordt nagenoeg elke dienst uitgesproken. Maar wanneer een ouder van iemand overlijd zegt de oudste zoon tijdens de Joodse rouwperiode (11 maanden) elke dag 1 maal de Kaddish op. Na de tweede wereld oorlog zal de Kaddish een van de meest gebruikte gebeden zijn geweest door het lot wat vele joden is overkomen. In het werk is de pauk de hartslag, het hart slaat tot de laatst noot met een immense trots.
 • Charlie Chaplin Collection – Marcel Peeters (Omslagpunt)
  Charles Spencer Chaplin is de schepper van een reeks onvergetelijke films waarin de muziek vaak een heel belangrijke rol speelt. Chaplin, die viool en cello speelde, schreef zelf diverse thema’s, maar werd door diverse arrangeurs begeleidt zoals Alfred Newman, David Raskin en Arthur Johnson. Charlie bracht ontegensprekelijk originele muzikale ideeën, maar bleef in de eerste plaats een melodieschrijver met eenvoudige maar pakkende thema’s.
  Chaplin wordt in dit programma geplaatst omdat hij als een van de eerste naoorlogse kleinkunstbeoefenaars de wereld verbaasde met zijn beroemde persiflage van Adolf Hitler. Mensen buitelden over hem heen, maar inmiddels is zijn genialiteit het enige wat we nog van hem herinneren en zijn durf om pijnlijke zaken, kiezelhard aan de kaak te stellen.
  Met enorm veel talent orkestreerde Marcel Peeters de volgende thema’s voor harmonieorkest: Limelight Theme – Morning Promenade – This is my Song – Titina – Mandolin Serenade – Green Lantern Rag – Falling Star – Napoli March – Ze Boulevardier. Meteen zullen de meest treffende beelden van diverse meesterwerken van deze onsterfelijke kunstenaar voor uw ogen zweven.

Vieren van de Vrijheid

 • Ride – Samuel L. Hazo
  Ride is een spectaculaire binnenkomer na de pauze. Hij zal het publiek wat in grote getalen na heeft kunnen denken in de pauze met een klap weer in het heden brengen. Deze dollemans rit brengt ons naar de lichte muziek van de periode na de oorlog.
 • Brilliant Beatles – Peter Kleineschaars
  Er zijn vele nummers van de Beatles voor verschillende soorten ensembles gearrangeerd. Het zou dan ook niet zinvol geweest zijn een zoveelste medley van aaneengeschakelde Beatles-hits te maken. Des te groter was de uitdaging voor Kleine Schaars om de bekende melodieën in een compleet nieuw jasje te steken voor een Beatlesselectie in de serie Peter’s Popular Collection. Zo komen All You Need Is Love en With a Little Help from My Friends voorbij in een swingmars, Michelle als een bijna nieuw gecomponeerde ballad en When I’m Sixty-Four in een dixieswinguitvoering. A Hard Day’s Night verandert zelfs in een funkthema met een samba-interlude, Let It Be in een slow march en Ob-La-Di, Ob-La-Da in een rockbeat.
 • Who Wants to Live Forever – Queen – Hans Derks
  Who Wants to Live Forever is een nummer van de Engelse rockgroep Queen. Het nummer is afkomstig van het Queenalbum A Kind of Magic uit 1986. Het werd geschreven door Queengitarist Brian May voor de soundtrack van de film Highlander. Het nummer staat ook op het compilatiealbum Greatest Hits II. Het nummer werd in september 1986 wereldwijd op single uitgebracht, maar was commercieel gezien weinig succesvol. In Nederland wist het alleen de Nationale Hitparade te halen; in 1992 werd het een hit in zowel de Top 40 als de Nationale Hitparade.
  Na het overlijden van Freddie Mercury in 1991 werd het nummer in Nederland opnieuw uitgebracht. Ditmaal werd de zevende positie behaald. Sindsdien wordt het nummer in meerdere ‘aller-tijdenlijsten’ gekozen, zoals de Top 100 aller tijden (hoogste positie: 15 in 2003) en Radio 2’s Top 2000 (22 in 2002).
  Op de 12 inch-uitgave van de single uit 1986 en op de heruitgave van A Kind Of Magic uit 1991 werd als een van de bonustracks een instrumentale versie van het nummer, getiteld Forever, opgenomen.
 • God Save The Queen – Carlos Marques (Queen)
  Queen medley met als intro Engels volkslied. Het Engelse publiek zal blij verrast worden door de opening en het vervolg met veel humor kunnen waarderen. Een speelse medley van Queen muziek waarin de verschillende secties van het orkest uitgebreid aan bod zullen komen.
 • Lord of the Dance – Ronan Hardiman
  Lord of the dance is een van de meest succesvolle Europese theater acts in de jaren 90. De dansgroep van Michael Flatley verbaast iedereen met ingewikkelde choreografieën en grote concertzalen die stijf uitverkocht zijn. De muziek is technisch uitdagend en eert de Ierse streken.
 • Deep Purple Medley – Shashi
  Deep purple is een Britse hardrockband waarbij de toetsenist grote feeling heeft met klassieke muziek. Hij schrijft zelfs een symfonie voor orkest en hardrockband. Het slot van het concert wordt gevormd door de geweldige klanken van Deep purple.