Print Friendly

Dirigent Dirk van der Niet

Tijdens project Polen 2015 zal het orkest gedirigeerd worden door Dirk van der Niet.

Dirk 04Dirk van der Niet werd geboren in Bussum en groeide op in Amstelveen.
Muziek loopt als een rode draad door zijn leven, waarbij vaak gold: eerst doen, dan (bij-)leren.
Hij laat zich meer leiden door interesse en enthousiasme dan door een zorgvuldige carrièreplanning.

Vanaf zijn negende jaar speelde hij in verschillende harmonie-orkesten, zoals de KLM-harmonie, Verkade-harmonie en Shell-harmonie.Van zijn 14e tot zijn 23e speelde hij klarinet, saxofoon en gitaar in pop-bandjes. Daaraan verwant waren de ‘home-recording sessies’, waarbij Dirk soms alle instrumenten en zang voor zijn rekening nam.

In het pre-Coentunnel-tijdperk kwam de uit de Zaanstreek afkomstige dirigent van de KLM-harmonie nog al eens te laat. Dirk klom dan maar op de bok om zo goed en kwaad als het ging het orkest te dirigeren. Op aanraden van de dirigent, die een zeker talent meende te bespeuren, leidde dit tot het volgen van een dirigentencursus naast zijn studie scheikunde aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Na het afronden van zijn scheikundestudie koos hij alsnog voor een muziekstudie aan het Conservatorium van Alkmaar met als hoofdvakken HaFa-directie en klarinet. In 1981 behaalde hij het diploma HaFa-directie en in 1983 het diploma Docerend Musicus klarinet. Hij combineerde zijn muzikale opleiding met een docentschap schei- en natuurkunde aan een middelbare school in Amsterdam en het dirigeren van drie blaasorkesten. Vanaf 1985 wijdde Dirk zich nog uitsluitend aan muziek en studeerde hij klarinet aan het Rotterdams Conservatorium. In 1988 sloot hij deze studie Uitvoerend Musicus af en in 1994 behaalde hij zijn saxofoon-bevoegdheid. Dirk ontwikkelde een grote liefde voor kamermuziek en deed veel ervaring op in allerlei ensembles. Ook speelde hij veel moderne muziek, o.a. in het ASKO-orkest. Workshops en masterclasses met bekende dirigenten en ‘specialisten’ (zoals Mozart-deskundige Frans Vester) droegen bij aan zijn ontwikkeling, niet alleen als uitvoerend musicus, maar zeker ook als dirigent. Daarbij spelen niet alleen muzikaal inhoudelijke elementen een rol, maar minstens zo belangrijk, ook de manier van werken. Elke instrumentalist is in de eerste plaats mens. Als dirigent heb je de opdracht om die mensen aan te spreken en in een goede sfeer tot een optimale muzikale prestatie te komen. Gericht naar elkaar luisteren is daarbij in alle opzichten een onmisbaar stuk gereedschap.

Dirk 03Dirk woont in Huizen en is thans werkzaam als freelance musicus, klarinettist, componist, klarinet- en saxofoon-docent, ensemblecoach, muziekschooldirecteur en dirigent van blaasorkesten. Hij zingt ‘voor de liefhebberij’ in het ‘Goylants Kamerkoor’ en is eigenaar van Mansarda muziekuitgeverij. Tenslotte is Dirk actief als gecommitteerde/examinator bij examens in de blaasmuzieksector.

….en toen kwam hij in contact met het SPON……

Voor het project Polen-2015 heeft Dirk zijn oor laten vallen op deels minder of geheel onbekend repertoire, waarbij ook ruimte is voor solistische bijdragen. Dat geldt zeker voor ‘Just a piece of music’ van Paul Dzon voor sopraansaxofoon en orkest en ‘La Virgen de Macarena’ met een virtuoze hoofdrol voor een trompetsolist. Wie pakken die handschoen op….???