Dirigent 2014

Print Friendly

Tijdens project Italië 2014 zal het orkest gedirigeerd worden door Ghislain Bellefroid.

Ghislain Bellefroid

Ghislain Bellefroid stelt zichzelf voor:

Na de middelbare school ben ik in 1987 als klarinettist gestart bij Walter Boeijkens. Bij Piet Honingh (solo-klarinettist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest) heb ik mijn opleiding vervolgd. Tijdens mijn studie heb ik aan meerdere (inter)nationale concoursen deelgenomen. In Toulon haalde ik de halve finale en in Den Haag won ik het concours.

Mijn dirigentencarrière ben ik gestart bij Jan Cober. Daarna mocht ik door voor mijn Master en dat heb ik gedaan bij Gert Buitenhuis, die mij in 1990 had aangenomen bij de Marinierskapel. Toch trok ook het symfonische repertoire en daarom ging ik orkestdirectie studeren bij de Engelse dirigent Kerry Woodward. In 2003 heb ik voor deze studie Cum Laude mijn diploma behaald. Met het orkest “De Haagsche Serenata” heb ik destijds de 4e symfonie van Bruckner en het vioolconcert van Ludwig van Beethoven uitgevoerd.

Mijn stijl kenmerkt zich door een gedegen werkwijze, waarbij de muziek centraal staat, en wordt gezien als muzikaal onderscheidend. Ik neem graag het voortouw in de uitvoering van nieuwe muziek en geef jonge componisten en solisten de kans zich te profileren. Met enthousiasme, geestdrift, en behoud van een goede sfeer, toewerken naar een mooie muzikale prestatie. Samen dat moment pákken en beleven. De musici boeien, inspireren het beste van zichzelf te geven. Het publiek raken en vooral een prachtige avond bezorgen. Mensen interesseren voor muziek. Dat is belangrijk.

Masterclasses en lessen volgde ik bij Roberto Benzi, Arie van Beek, Ed Spanjaard en Jorma Panula. Veelal dirigeerde ik tijdens deze masterclasses orkesten samengesteld uit professionele musici. In 2009 nog volgde ik de beroemde cursus bij Gianluigi Gelmetti en Maurizio Dones aan de “Accademia Musicale Chigiana” te Siena, Italie en in november 2009 heb ik uit +/- 40 kandidaten een concours gewonnen bij Het Residentie Orkest. Samen met de nrs. 2 t/m 5 leidde dit tot een speciale Masterclass van Edo de Waart. Een extra vermelding verdient chef-dirigent van het Nederlands Symfonieorkest , Jan Willem de Vriend. Met hem onderhoud ik warme contacten en menig repertoirestuk wordt dan ook aan hem voorgelegd en uitvoerig besproken.

Tussen 2011 en 2013 heb ik regelmatig gewerkt als assistent van Jan Willem de Vriend. Zijn invloed is zeker terug te vinden in de repertoirekeuze van het SPON 2014 project.

Ook dirigeerde ik meerdere beroepsorkesten en ensembles in binnen-en buitenland waaronder: Sofia Festival Orchestra, Het Nederlands Symfonie Orkest (voormalig Orkest van het Oosten), JWF-kapel, Marinierskapel, Nieuw Trombone Collectief en het Promenade Orkest. In juni 2013 zal ik een project doen bij het bekende Metropole Orkest.
Naast al deze activiteiten ben ik artistiek leider van mijn eigen professionele ensemble “A Piacere”. Dit ensemble bestaat uit musici afkomstig uit, en remplacerend bij, de Nederlandse beroepsorkesten ( w.o. het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest). “A Piacere” richt zich vooral op het 20e- en 21e eeuws repertoire, waarbij bijzondere cross-overs en muzikale experimenten niet worden geschuwd. Het ensemble gaf al enkele concerten voor bijv. het bekende Grachtenfestival en onlangs nog voor Radio4. Er werden diverse uitvoeringen gegeven van Strawinsky’s l’Histoire du soldat.

Als vaste dirigent ben ik verbonden aan Symfonie Orkest “Ensuite”, het orkest van de TU te Eindhoven. Ook het symfonisch blaasorkest OBK Bennekom staat onder mijn leiding. In 2007 werd het orkest derde bij de Nederlandse kampioenschappen te Venlo. Ook verzorgde dit orkest de wereld première van “Virtual Visions” van de Nederlandse componist Hans Kox.
Op 2 juni j.l. heeft OBK de 3e symfonie van Johan de Meij uitgevoerd, in een samenwerking met de koorschool midden Gelderland.
Ik werkte o.a. samen met de volgende artiesten:
Emily Beynon, Jörgen van Rijen, Frits Damrow, Cor Bakker, Walter Boeykens, Laura Fygi, José Koning, Ernst Daniël Smid en vocale solisten van De Nederlandse Opera. Ook is er veelvuldige samenwerking geweest met diverse koren.

Eén van mijn komende projecten zal het 2014 Projectorkest van SPON zijn. Een prachtig evenement en een uitgelezen kans voor SPON om de rol van muzikaal ambassadeur met glans te vervullen. Hier hoort dan ook een passend en vooral uitdagend repertoire bij. Zoals ik eerder al aankondigde zal ik de muzikale grenzen gaan verkennen. Dat kan ik natuurlijk niet alleen. Ik heb alle deelnemende muzikanten nodig om samen met mij deze uitdaging aan te gaan. Het repertoire zoals het er nu ligt is een mix van diverse stijlen en stijlperiodes. Deze vragen allemaal een andere speelmanier en benadering van de muzikale materie. Daarnaast was ik enigszins gebonden aan de landen die wij bezoeken. Mijn opzet is dat ik voor de pauze het klassieke genre etaleer en na de pauze een strak doorlopend showprogramma met diverse stijlen. Een mooi afwisselende avond voor publiek én muzikant.

Er zal dus hard gewerkt worden tijdens de repetities. Deze zal ik dan ook voornamelijk gebruiken om ieders individuele inbreng tot één geheel te smeden en zo gelijk “Muziek” te maken. Ik ben geen voorstander van het instuderen van nootjes tijdens de repetitie. Dat hoort echt thuis te gebeuren. Ik leid mijn repetities in hoog tempo, maar met de nodige humor. Ik hoop dan ook dat u aan het eind van iedere repetitie kunt zeggen: “we hebben hard gewerkt en gelachen”. Ik kijk uit naar onze muzikale kennismaking in het najaar!